Slovensko - 1.Liga

**Slovensko - 1. Liga**

Slovensko - 1. Liga je najvyššia futsalová súťaž na Slovensku. Vznikla v roku 1994 a riadi ju Slovenský futbalový zväz (SFZ). Súťaže sa zúčastňuje 12 tímov, ktoré hrajú systémom každý s každým doma a vonku. Po skončení základnej časti sa najlepších osem tímov kvalifikuje do play-off, ktoré sa hrá na dva víťazné zápasy. Víťaz 1. Ligy postupuje do Ligy majstrov UEFA vo futsale a tím, ktorý skončí na poslednom mieste, zostupuje do 2. Ligy.

**História**

1. Liga vznikla v roku 1994 pod názvom "Extraliga". V prvých rokoch súťaže dominovali tímy z Bratislavy, ako Slovan Bratislava, Inter Bratislava a Slov-Matic FOFO Bratislava. V posledných rokoch sa však titul podarilo získať aj tímom z iných miest, ako Košice, Prešov a Žilina.

**Súčasný formát**

1. Liga sa v súčasnosti hrá systémom každý s každým doma a vonku. Po skončení základnej časti sa najlepších osem tímov kvalifikuje do play-off, ktoré sa hrá na dva víťazné zápasy. Štvrťfinále sa hrá na jeden zápas, semifinále a finále na dva zápasy. Víťaz 1. Ligy postupuje do Ligy majstrov UEFA vo futsale a tím, ktorý skončí na poslednom mieste, zostupuje do 2. Ligy.

**Najúspešnejšie tímy**

Najúspešnejším tímom v histórii 1. Ligy je Slovan Bratislava s 12 titulmi. Za ním nasleduje Inter Bratislava s 9 titulmi a Slov-Matic FOFO Bratislava so 6 titulmi.